Ouder- Amstel beplantingsplan voldoet niet afspraak gekapte bomen

Processed with VSCOcam with c1 preset
Processed with VSCOcam with c1 preset
Foto: Bos-water-HQ-Kim-Stern-Nieuws.nl

Rijkswaterstaat start in 2020 met de verbreding van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Om de A9 te kunnen verbreden moet eerst ruimte gemaakt worden. Deze voorbereidende werkzaamheden beginnen na 1 oktober 2019 met onder andere het verwijderen van bomen en struiken in Ouder-Amstel. Hiervoor vraagt Rijkswaterstaat een kapvergunning aan. Tijdens de uitvoering van het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht, wordt bepaald welke bomen en struiken behouden kunnen blijven en welke er moeten wijken. Zo worden er niet meer bomen gekapt dan strikt noodzakelijk is.

Na de verbreding van de rijksweg krijgt Ouder-Amstel veel groen terug, met name in het gebied tussen de Polderweg en de A9 in. De verordening van gemeente Ouder-Amstel vereist dat gekapte bomen één op één worden gecompenseerd. Ook Rijkswaterstaat hanteert dit uitgangspunt. Op basis hiervan hebben Rijkswaterstaat en de gemeente Ouder-Amstel in samenspraak met Groengebied Amstelland en de Amstelscheg een beplantingsplan gemaakt. In dit plan kan niet hetzelfde aantal bomen terugkomen voor de gekapte bomen. Daarom overleggen Rijkswaterstaat en de gemeente Ouder-Amstel over een alternatieve invulling, bijvoorbeeld financiële compensatie voor het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.

Het project Ouderkerk-Zuid ligt tussen de dorpskern van Ouderkerk en de A9 in. De grenzen van het project zijn de Jan Benninghweg, Polderweg, Achterdijk, Ronde Hoep Oost, Theresiastraat, Jan Persijnstraat en de waterloop aan de westkant van de wijk Benning. Het project is verdeeld in drie deelgebieden: Tuindorp Ouderkerk-Zuid, Schoolkavel en Locatie Schoolweg.

Tuindorp Ouderkerk-Zuid
In dit deel van het project bouwt Bouwfonds in totaal 153 woningen. Hiervan worden er 17 als sociale huurwoning in beheer genomen door de Woningstichting Ouder-Amstel. Er zijn 30 sociale koopwoningen, waarvan 12 specifiek voor starters. De overige 106 woningen zijn vrije sector koopwoningen, waarvan 5 vrije kavels, 9 appartementen en de rest laagbouw. Er worden twee woonerven gemaakt en de Schoolweg wordt verbonden met de Benninghweg. Ook de nieuwe volkstuinen van Natuurgenot liggen hier. Voor Tuindorp Ouderkerk-Zuid is er een aparte website van Bouwfonds: www.ouderkerktuindorp.nl.

bron: ouder-amstel.nl