Analyse: Huisartsenzorg in Ouder-Amstel - Efficiëntie en Patiëntenstops

03 apr , 4:33 Nieuws
image 22 674486d62563a

Analyse van de Huisartsenzorg in Ouder-Amstel

Recent onderzoek wijst uit dat de druk op de huisartsenzorg in Ouder-Amstel relatief meevalt in vergelijking met andere gemeenten. Het aantal huisartsenbezoeken per jaar per patiënt ligt lager dan in veel vergelijkbare gemeenten, wat aangeeft dat de gemiddelde patiënt in Ouder-Amstel minder vaak een huisarts consulteert.

Efficiëntie en Beschikbaarheid van Huisartsen

Uit de gegevens blijkt dat in Ouder-Amstel het totaal aantal huisartsen per inwoner hoog is in vergelijking met andere vergelijkbare gemeenten. Voor elke 1204 inwoners in Ouder-Amstel is er één huisarts beschikbaar, terwijl het gemiddelde in vergelijkbare gemeenten 1319 inwoners per huisarts is.

Patiëntenstops en Toegankelijkheid

Echter, ondanks de relatief hoge beschikbaarheid van huisartsen, hebben 65 tot 75 procent van de huisartsen in de regio, waaronder Ouder-Amstel, een patiëntenstop afgekondigd. Dit kan de toegankelijkheid van de huisartsenzorg voor nieuwe patiënten beperken en de bestaande druk op de huisartsenpraktijken vergroten.

Nationale Huisartsentekort en Toekomstige Uitdagingen

In een bredere context benadrukt de Algemene Rekenkamer het nijpende huisartsentekort in Nederland, waarbij bijna 200.000 mensen geen huisarts kunnen vinden. De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector verder zal oplopen, met prognoses dat het tekort tegen 2034 tot 16 procent zal stijgen.

Toegang en Spoedhulp

De snelheid waarmee een huisarts bij een patiënt kan zijn, vooral bij spoedgevallen, is cruciaal. Het onderzoek laat zien dat in postcodegebied 1114 van Ouder-Amstel de wachttijd tot vier minuten kan oplopen, wat aangeeft variaties in de toegang tot spoedeisende zorg binnen de gemeente.

De analyse van de huisartsenzorg in Ouder-Amstel benadrukt de balans tussen efficiëntie, beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg, en werpt ook een licht op de bredere uitdagingen waarmee de Nederlandse huisartsensector wordt geconfronteerd.