Het aantal mensen dat gehoor geeft aan de oproep om zich te laten screenen op kanker ligt in Ouder-Amstel iets hoger dan in de gemeenten die op sociaal vlak het meest op Ouder-Amstel lijken. De opkomst is hier in twee jaar tijd wel gedaald, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.
Van alle mensen in Ouder-Amstel die een uitnodiging kregen voor het bevolkingsonderzoek voor borst-, darm- of baarmoederhalskanker kwam in 2023, het meest recente jaar waar cijfers over zijn, 68,8 procent ook daadwerkelijk opdagen. Ter vergelijking: in de vijftien gemeenten die op sociaal vlak het meest op Ouder-Amstel lijken, was dat 66,2 procent.
Door het bevolkingsonderzoek en betere behandelmethodes is het aantal mensen dat aan kanker overlijdt verhoudingsgewijs afgenomen. Rond 2010 was een tumor nog de doodsoorzaak bij een op de drie sterfgevallen, nu gaat het richting een op de vier.
Niet alle vormen van kanker hebben een bevolkingsonderzoek. Vorig jaar kregen 130.000 Nederlanders de diagnose kanker, wat benadrukt hoe belangrijk het is om ook zelf alert te zijn. Bijvoorbeeld bij prostaatkanker, waarbij het aantal diagnoses bij mannen nu gelijk ligt aan borstkanker bij vrouwen.
Kanker en andere tumoren leiden in Ouder-Amstel tot gemiddeld 495 ziekenhuisopnames per jaar. Tussen 2021 en 2023 waren tumoren bij 155 sterfgevallen de onderliggende doodsoorzaak, wat neerkomt op een op de drie sterfgevallen.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten onthulde de vijftien gemeenten die het meest op Ouder-Amstel lijken, wat de vergelijkbaarheid van opkomstpercentages aantoont.