‘Week voor recht op onderwijs en ontwikkeling’

Foto: Gemeente Amstelveen

Afgelopen week was het ‘Week voor recht op onderwijs en ontwikkeling’. Tijdens de week kregen alle leerkrachten taart en alle leerlingen een presentje om te vieren dat het in Nederland gelukkig zo goed geregeld is. Wethouder
Marian van der Weele bracht vorige week donderdag in het kader van deze week een online bezoek in de groep 6 van basisschool Het Kofschip.

“Meester Ruben had de kinderen goed voorbereid en zorgde dat iedereen aan bod kwam. Het gesprek met de kinderen was erg leuk en het is bijzonder om te zien hoe kinderen in de leeftijd van circa tien jaar al nadenken over ingewikkelde onderwerpen zoals leerplicht en recht op onderwijs. En waarom het zo belangrijk is voor kinderen om naar school te kunnen en gaan.”

Natuurlijk waren er tijdens het bezoek ook kinderen die in het gesprek met de wethouder het nut van onderwijs in twijfel trokken en gezond kritisch waren. Daarentegen was het gros van de kinderen het erover eens dat we in Nederland heel erg veel geluk hebben, omdat alles hier zo goed is geregeld. “Al hebben we natuurlijk ook stilgestaan bij de kinderen die minder geluk hebben en voor wie het niet zo vanzelfsprekend is dat ze naar school gaan,” licht de wethouder toe, “in het buitenland, door bijvoorbeeld oorlog of armoede. Maar ook in Nederland zijn er kinderen die niet naar school en om uiteenlopende redenen thuis les krijgen.” De wethouder kijkt met veel enthousiasme terug op de ‘Week voor recht op onderwijs en ontwikkeling’. “Deze week helpt om het belang van onderwijs nog eens extra te onderstrepen.”