Weekblad voor Ouder-Amstel meldt: Verzorgingsplaats A9 komt er niet

OUDERKERK Het omstreden tankstation met verzorgingsplaats aan de A9, waarvoor zoveel bomen gekapt zouden moeten worden, komt er niet.

“Eindelijk weer eens goed nieuws,” meldde wethouder Rineke Korrel dolblij. “Zojuist (maandagmiddag) hebben we van Rijkswaterstaat bericht gekregen dat de verzorgingsplaats aan de A9 niet doorgaat. Een brief van de minister is onderweg, maar dit is 100 procent zeker.” Dit mooie resultaat is bereikt dankzij de gezamenlijke inzet van zovelen in de gemeente.

Bron:WeekbladvoorOuderAmstel.nl

De Tweede Kamer had zich al uitgesproken tegen de bouw van een benzinestation langs de A9 die bij Ouderkerk aan de Amstel ten koste zou gaan van duizenden bomen.

Er zijn in de gemeente Ouder-Amstel heel wat activiteiten ondernomen om te voorkomen dat er ter hoogte van polder De Ronde Hoep een verzorgingsplaats/tankstation komt.

Langs de zuidzijde van het Amsterdamse Bos was namelijk geen plaats meer voor een tankstation. En daarom zou er een tankstation met verzorgingsplaats (parkeerterrein) in de Ronde Hoep komen.

In een motie begin december werd de regering verzocht af te zien van de bomenkap voor de bouw van de verzorgingsplaats en een tankstation langs de snelweg. De oppositiepartijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren kregen daarbij onder meer steun van de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had de motie ontraden. De verbreding van de snelwegen door Amstelveen, Ouderkerk en Amsterdam-Zuidoost is tot aan de Raad van State aangevochten, maar onherroepelijk geworden. De minister benadrukte eerder al dat het gaat om het verplaatsen van een bestaand tankstation, langs de A9 bij Amstelveen. Zonder nieuw benzinestation langs de snelweg zou er langs het snelwegennet 60 kilometer lang geen mogelijkheid zijn om te tanken. Volgens de minister was dat onwenselijk vanwege de verkeersveiligheid.

Maar Kamerleden berekenden dat benzine bij Ouderkerk niet zo schaars is als op het eerste gezicht het geval lijkt. Weg van de snelweg zijn binnen enkele kilometers 16 benzinestations 24 uur per dag geopend.

Het niet aanleggen van de verzorgingsplaats met tankstation heeft geen gevolgen voor de voortgang van het A9 Badhoevedorp – Holendrecht project waarin deze aanleg was voorzien.