World Cleanup Day, doe ook mee

Foto: gemeente amstel

Op zaterdag 19 september 2020 vindt de World Cleanup Day plaats. Op deze dag gaan over de hele wereld mensen zwerfafval opruimen. Doet u ook mee? Help Ouder-Amstel een stukje schoner te maken.

Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon.

World Cleanup Day is een jaarlijkse, wereldwijde burgeractie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken door het organiseren van opruimacties. Doel is om met 5% van de wereldbevolking in 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt te geven.  

Plastic Soup Foundation, de initiator in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil als doel om waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt te verkrijgen. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfvuil, is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hiervoor wordt gebruik van de Litterati app gestimuleerd. 

Stichting Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties. Jaarlijks organiseert Stichting Nederland Schoon de Landelijke Opschoondag op de derde zaterdag in maart. In 2020 is deze opgeschort, wegens COVID-19 maatregelen.  

Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

Vul het formulier in voor het aanvragen van materialen.

Tips voor veilig opruimen van zwerfafval

Uiteraard willen wij wel dat u het zo veilig mogelijk doet en daarom raden wij het volgende aan:

  • Ruim zelf of met mensen binnen het huishouden op in zo klein mogelijke groepen
  • Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen
  • Gebruik rubber of latex handschoenen en raap geen zwerfafval met uw blote handen op
  • Deel geen grijpers, handschoenen of andere opruimmaterialen
  • Ontsmet goed uw handen voor en na het opruimen van zwerfafval”